Fiskpedikyr

Fiskpedikyr är en behandling där fiskar äter dina döda hudceller på fötterna. Detta kan kittlas lite, men gör inte ont. Priset varierar på var du utför din behandling och hur lång du vill att den ska vara. Det finns en liten risk för bakteriespridning.


Fräscha fötter med hjälp av fiskar

FiskpedikyrFiskpedikyr är en förhållandevis ny behandlingsteknik för att ta bort döda hudceller och få lena och mjuka fötter.

Behandlingen går till på så sätt att du får sitta i en fåtölj och stoppa ner fötterna i ett akvarium med hundratals fiskar. Vattnet är varmt och skönt och fiskarna suger bort dina döda hudceller. Det gör inte ont men det kan kittlas lite.

Innan behandlingen så tvättas fötterna noggrant. En behandling är mellan 20-50 minuter lång.

Det kan kittlas lite

När du stoppar ner fötterna hos fiskarna så känns det ungefär som om du har fötterna i kolsyrat vatten och det kan kittlas lite.

Fiskarna har inga tänder och suger/nibbar bara bort döda hudpartiklar. De äter också bara döda hudceller vilket gör att behandlingen aldrig gör ont. 

Vad är det för fiskar?

Fiskarna som används heter Kangal Garra Rufa men kallas också för doktorsfiskar. De kommer ursprungligen från insjöar i de Turkiska bergen, mer precis ett ställe i Turkiet som heter Kangal. Men de föds också upp Israel eller Asien.

En fullvuxen doktorfisk är ungefär åtta centimeter. De har inga tänder, utan ”nibbar” istället bort döda hudceller. De går aldrig heller på frisk vävnad.

Pris och kostnad

Kostnaden beror på var du vänder dig. Men generellt så kostar en behandling på 20 minuter 250 kronor och en behandling på 50 minuter 500 kronor.

Kan sprida bakterier

Vissa hudterapeuter i Sverige är tveksamma till fiskpedikyren då det finns en risk att fiskarna kan sprida bakterier som kan ge infektioner.

Om du är frisk så är det ingen fara. Men om du har en underliggande sjukdom kan ett sår få större konsekvenser. Därför avråder det engelska smittskyddsinstitutet (HPA) personer med psoriasis eller diabetes att använda fiskpedikyr.

Risken är dock liten om tankarna rengörs ofta och vattnet testas regelbundet.