Pedikyr

Pedikyr innebär en uppfräschning av fötterna och tånaglarna. Fötterna ser bättre ut efteråt och pedikyr kan även förhindra enklare fotproblem.


Pedikyr

Så gör du pedikyr:

  • Ta bort all nagellack med nagellacksremover. Välj en remover som inte innehåller aceton. Om removern innehåller olja är det bra för nageln men ditt nya nagellack kan ha svårare att fästa.
  • Klipp/fila naglarna
  • Bada fotbad i mer än fem minuter. Ha gärna i fotsalt i vattnet.
  • Massera in nagelbandskräm samtidigt som du puttar nagelbandet försiktigt inåt. Ta bort död hud som kan uppstå runt nagelbanden.
  • Fila fötterna för att ta bort förhårdnader
  • Smörj in fötterna med en djupt återfuktande kräm
  • Lacka naglarna, använd alltid baslack innan nagellack för att undvika gula naglar

Bli av med missfärgade naglar

Naglarna kan lätt bli gulaktiga. Ibland kan gula naglar vara ett tecken på nagelsvamp, men ibland är det bara en missfärgning.

Den största skillnaden mellan nagelsvamp och missfärgning är att vid nagelsvamp är nageln förtjockad samt har en ojämn yta.  Nageln bli lite grå/gul och kan lätt smulas sönder. Vid en missfärgning av nageln har nageln samma form som vanligt bara att den är något gulaktig.

Det är enkelt att bli av med både missfärgningar och nagelsvamp med receptfria produkter från apoteket.

För att bli av med missfärgningar måste du först fila nageln på dess yta så att det gula försvinner innan du lägger på ett stärkande medel och överlack. Vid nagelsvamp lägger du på ett annat medel. Det finns flera olika receptfria metoder att välja emellan.

Fransk pedikyr – du kan göra det själv

Idag är det väldigt enkelt att göra en fransk pedikyr på sig själv. Det finns färdiga paket att köpa som innehåller det du behöver. Beroende på vad för paket du köper går lackningen till på lite olika sätt.

En variant är att du först målar vitt på nagelns ytterkant med en vit speciell penna: ”French Manicure Pen”. Därefter lägger du på ett lager av ett nagellack som är något genomskinligt men med en nyans i antingen rosa, beige eller aprikos.

Det finns också en annan variant där du först målar hela nageln med ett basnagellack i en rosa, beige eller aprikos nyans för att sedan använda ett vitt nagellack som målar nagelns ytterkant.