Så ger du fotmassage

Fotmassage är inte bara avslappnande och skönt, det ökar även blodcirkulationen och sägs kunna bota obalans i kroppen med så kallad zonterapi. Så hur gör du då? Vi visar dig här.


Börja med att värma upp fötterna och dina händer genom att stryka över de och ge dem mjuk massage. Därefter kan du ta lite massageolja, kräm eller lotion och värm det i dina händer innan du masserar in det i fötterna.

Fotmassage

Så här kan du massera fötterna. Detta för att stimulera blodcirkulationen och göra det välbehagligt. Använd gärna massageolja, kräm eller lotion.

 

Försök att massera hela foten, överallt. Gör som bilden ovan. Massera också en tå i taget. Du kan också göra små cirkelrörelser i hälen. Du kan avsluta med att skaka tårna och fötterna lite lätt, och hamra lite lätt med sidan av händerna på fötternas undersida.

Börja med vänsterfoten och när du är klar med denna fot går du över till högerfoten.

Genom denna typ av massage väcker du blodcirkulationen och släpper spänningar foten. Det ger också ökat välbefinnande och reducerar stress.

Oljor vid fotmassage

Det finns massor av olika oljor som du kan lyxa till det med om du vill, men annars fungerar vilken olja, kräm eller lotion som helst.

Vissa oljor är ekologiska, vissa oljor blir varma när du masserar med dem och så finns det också aromiska oljor. Aromiska oljor tas både upp av huden och genom vårt luktsinne och ska förstärka effekten av massagen. Det finns även oljor som exempelvis fungerar avslappnande.

Stretcha fötterna

Det är även skönt och bra för kroppen att stretcha fötterna. Ta då tag i ena foten vid tårna och dra tårna bakåt. Det ska strama i musklerna under foten. Håll så i en halv minut och byt sen till den andra foten och gör likadant.

Tåstretchen är även bra mot hälsporre och mot smärta i underfoten.

Ge fotmassage i form av zonterapi?

Det är enligt gammal asiatisk medicin som fötterna består av olika zoner som återspeglar olika organ och kroppsdelar. Genom att med en viss tryckteknik trycka på dessa zoner på fötterna kan du lindra och stimulera de inre organen.

Exempelvis sägs zonterapi kunna lindra ryggont, sömnsvårigheter och magproblem. Läs mer om zonterapi här.